Zatüre
Zatüre Nedir?
Zatüre tek yada iki ciğerde olan enfeksiyona verilen isimdir. Zatüreye bakteriler, virüsler veya mantar sebep olabilir. Bakteriel zatüre yetişkinlerde en çok görülen çeşididir. Ciğerlerdeki alveoli denen hava keseciklerinde enfeksiyon oluşmasına sebep olur. Alveolilerin sıvı yada iltihapla dolmasıyla nefes alma zorluğu oluşur. Zatüre semptomları hafiften hayatı tehlike arz edecek seviyelere değişebilir.
En belirgin özellikleri şu şekildedir.
-
Balgamlı öksürük
-
Ateş ve terleme
-
Nefes darlığı
-
Göğüs ağrısı
-
Diğer semptomlar, enfeksiyonun nedeni ve ciddiyeti ile bireyin yaşına ve genel sağlığına göre değişebilir.
Nedene göre belirtiler;
Virütik zatüre hırıltılı gibi grip benzeri semptomlarla başlayabilir.12-36 saat sonrasında yüksek ateş gözükebilir.
Bakteriyel zatüre de ateş 40,5 dereceye kadar çıkabilir.Bununla birlikte bol terleme, mavimsi dudaklar ve tırnaklar ve kafa karışıklığı gözlemlenebilir.
Yaşa göre belirtiler;
5 yaşın altındaki çocuklarda hızlı nefes alma gözükür.
Bebeklerde kusma, enerji eksikliği, ve yeme içmede sorun yaşanabiliyor.
Yaşlı insanlar normalden daha düşük bir vücut sıcaklığına sahip olabilir.
Zatüre tipleri;
Başlıca Zatüre tipleri, enfeksiyonun nedenine, enfeksiyonun nereye gönderildiğine ve enfeksiyonun nasıl kazanıldığına enfeksiyona neden olan organizmaya göre sınıflandırılabilir.
Bakteri: Bakteriyel zatüre en sık görülen nedeni pnömokokdur. klamidyal pnömoni ve legionella pneumophila enfeksiyonu ayrıca bakteriyel pnömoniye neden olabilir.
Virüs: Solunum yolu virüsleri, özellikle küçük çocuklarda ve yaşlılarda, zatüreye dönebilir. Virütik zatüre genellikle ciddi değildir ve bakteriyel zatüreden daha kısa sürer.
Bakteri benzeri organizmalar: Mikroplastik pneumoniae zatüre sebeplerinden biridir. Genellikle diğer zatürree türlerinden daha hafif semptomlar ortaya çıkarır. Yürüyen zatürree, bu tip zatürree için verilen, genellikle yatak istirahati için yeterince ciddi olmayan resmi olmayan bir isimdir.
Mantar: Bu tip zatürree en çok kronik sağlık problemleri veya zayıf bağışıklık sistemleri olan ve organizmaların büyük dozlarda solunumunu yapan kişilerde yaygındır. Bu hastalığa sebep olan mantarlar toprakta veya kuş dışkısında bulunur ve coğrafi bölgelere bağlı olarak değişir.