Reflü
Reflü Nedir?
Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), mide asidinin sıklıkla ağızı ve mideyi birbirine bağlayan tüpe geri akmasıyla meydana gelir. Bu geri akma (asit reflü) yemek borusunun iç yüzeyini tahriş edebilir. Birçok insan zaman zaman asit reflü yaşar. GERD, haftada en az iki kez oluşan hafif asit reflü veya haftada en az bir kez meydana gelen orta ila şiddetli asit reflüdür. Çoğu kişi yaşam tarzı değişiklikleri ve reçetesiz satılan ilaçlar ile bu rahatsızlığını yönetebilir. Ancak GERD’li bazı kişiler semptomları hafifletmek için daha güçlü ilaçlara veya ameliyatlara ihtiyaç duyabilir.
Reflü Belirtileri
-
Göğüste yanma hissi (mide ekşimesi), genellikle yemek yedikten sonra, geceleri daha kötü olabilir
-
Göğüs ağrısı
-
Yutma güçlüğü
-
Acı sıvı veya gıda kusması
-
Boğazda bir yumru hissi
Geceleri oluşan asit reflüsü varsa;
-
Kronik öksürük
-
Gırtlak iltihabı
-
Yeni ya da kötüleşen astım
-
Uyku bozukluğu
Reflü riskini arttıran faktörler:
-
Obezite
-
Midenin üst kısmının diyaframa kadar şişmesi
-
Hamilelik
-
Bağ dokusu hastalıkları
-
Midenin çok fazla boş kalması
-
Sigara kullanmak
-
Öğünlerde aşırı yemek ya da gece geç saatlerde yemek yemek
-
Yağlı ya da kızarmış yemekleri sıklıkla tüketmek
-
Alkol ve kahve tüketiminin çok sık olması
-
Aspirinin aşırı kullanımı
Zamanla yemek borusundaki iltihap nelere sebep olabilir:
-
Yemek borusu daralması. Mide asidi yemek borusunun alt kısmına hasar vermeye başlar ve yara dokusu oluşturur. Bu doku yemek yolunu daraltır. Bu sebeple yutma ili ilgili sorunlar ortaya çıkar.
-
Yemek borusunda açık yara oluşması Mide asidi zamanla yemek borusu dokusunu aşındırır ve yara açılmasına sebep olur. Yemek borusu ülseri kanama yapabilir acıya sebep olur ve yutma zorluğu yaşatır.
-
Yemek borusunda kanser öncesi değişiklikler. Mide asidinin dokuda meydana getirdiği değişiklikler yutak kanseri riskini arttırır.
Reflü Tedavisi
Reflü Hastalığı’nın kalıcı tedavisi, gevşek olan sfinkter’in daraltılıp güçlendirilerek fonksiyonel hale getirilmesidir. İşte bu sistem ile endoskopik olarak, sfinkter’in dikilerek güçlendirilmesi gerçekleştirilir. Ciltte hiçbir kesi oluşmaz. Özel bir endoskopla ağız yolundan girilerek, yemek borusunun alt ucundaki gevşek alana sağlam mide dokusu tıbbi bir zımba olarak tabir edebileceğimiz dikiş materyaliyle dikilir. Böylece asit kaçağı önlenir.
Kimlere Uygulanır?
18 yaşından büyük, sfinkter gevşekliği 3 cm’in altında olan (hiatal hernisi olmayan) ve sürekli ilaç kullanması gereken hastalar tedavi için adaydır.
Endoskopik Tedavi Nasıl Yapılır?
İşlem genel anestezi altında, endoskopi odasında yapılır. Yaklaşık 60-90 dakika sürer. İşlem sonrası sıvı diyet alınması ve iyileşme sağlanana kadar yumuşak gıdalarla beslenilmesi gerekir. Birkaç gün içinde normal diyete geçilebilir, normal yaşama dönülebilir. İşlem sırasında anestezi kullanıldığı için hasta ağrı sızı hissetmez. Sonrasında ise 2-3 gün hafif karın ya da boğaz ağrısı olabilir.