top of page

Romatizma

romatizmal-hastaliklar.jpg

Romatizma Nedir?

 

Romatizmal hastalıklar, İnflammasyonun vücudun birleştirici veya destekleyici yapılarını etkilediği bölgelere göre karakterize edilirler. En yaygın olarak eklemleri, aynı zamanda bazen tendonları, bağları, kemikleri ve kasları etkilemektedir. Bazı romatizmal hastalıklar organları bile etkiler. Bu hasarlar eklemlerde şişliklere, kızarıklığa, hareket kısıtlamasına yol açabilen rahatsızlıklara neden olur.  Bazı romatizmalar sadece eklemleri değil, bağışıklık sistemini ve iç organları da etkiler.

 

Romatizmal hastalıklardan biri olan artiriti, kelimenin tam anlamıyla “eklem iltihabı” anlamına gelir ve 100’den fazla çeşidi vardır. Öncelikle omurgayı etkileyen romatizmal hastalıklar spondiloartropatiler olarak kabul edilir.

Romatizmal hastalıklar 4 ayrı gruba ayrılabılır:

  • Yumuşak doku romatizması

  • Eklem romatizmaları.

  • İç organ romatizmaları.

  • Bunların bir arada olduğu tipler.

 

Romatizmal hastalık bazılarını inceleyelim.

 

Osteoartrit: Eklemlerin içindeki kemiklerin uçlarını tutan yumuşak doku olan kıkırdakları etkileyip yok eden en yaygın artiriti türüdür.

 

Romatizmal eklem iltihabı: Bağışıklık sisteminin eklemleri örten ve iltihaplanmaya yol açan yumuşak bir doku olan sinoviyuma yanlışlıkla sardırdığı otoimmün bir hastalıktır.

 

Fibromiyalji: kaslarda yaygın ağrı ve hassasiyet, halsizlik ve sabah tutukluğu ile kendini belli eden kronik yumuşak doku romatizmal ağrı sendromudur

 

Lupus: eklemler, cilt, böbrekler, kan, akciğerler, kalp ve beyin dahil olmak üzere vücudun birçok yerinde iltihaplanmaya neden olan bir hastalıktır

 

Gut: Bu arteriti tipinde İğne benzeri ürik asit kristalleri eklemlerde birikir.

Romatizma Belirtileri

 

  • Ağrı

  • Sabahları tutulma

  • Şişkinlik

  • Hararet ve kızarıklık

  • Hassiyet

  • Eklemleri kullanmada zorlanma

Romatizma Tedavisi

 

İltihabi olmayan romatizmal hastalıklarda steroid (kortizon) olmayan antiinflamatuar ilaçlar, sıklıkla kullanılmaktadır. Bu hastalıkların tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroloji – nöroşirürji, ortopedi ve psikiyatri kliniklerinden destek tedaviler almak gerekebilmektedir.

 

İltihabi romatizmal hastalıkların bir kısmı tamamen iyileşmekle beraber büyük bir kısmı da iyileşme ve alevlenmelerle seyredebilmektedir. Hasta ve hekimin uyumu önemlidir. Tedavide amaç yakınmaların giderilmesi, olası organ tutulumlarının önlenebilmesi ve hastanın yaşam konforunun en üst düzeyde sürdürülmesini sağlamaktır. Erken ve uygun tedavi ile gelişebilecek eklem deformite ve sakatlıklarının önlenebilmesi mümkündür. Sistemik tutulum yapabilen hastalıkların erken tanı ve tedavisi doğrudan sağkalım üzerine etkilidir. Akut dönemde, iltihabı baskılamada kortizon tedavilerinden yararlanılmakta, uzun dönemde hastalık, temel bazı antiromatizmal ilaçlar ile tedavi edilerek hastaların kortizon alma süreleri mümkün olduğunca kısa tutulmaya çalışılmaktadır. Günümüzde temel antiromatizmal ilaçların yetersiz kaldığı hastalarda yeni biyolojik tedaviler ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Tüm hastalıklar gibi romatizmal hastalıkların da erken tanı ve tedavisi önemlidir.

HASTALIKLAR
bottom of page