Obezite
Obezite Nedir?
Obezite, sağlık için risk oluşturan anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Obezite, insanları Tip 2 diyabet ,kalp ve kanser hastalıkları için yüksek risk grubuna sokar.Günlük hareket rutininde ve yapılan egzersizde yakılan kaloriden fazla yemek yemek obeziteye sebep olur. Bu ekstra kaloriler birikerek kilo alımına sebep olur.
Sık karşılaşılan spesifik obezite nedenleri:
-
Yüksek yag ve kalorili yemek tüketmek
-
Durağan bir yaşam tarzı
-
Yeterli uyku uyuyamamak
-
Genetik sebepler, yiyeceklerin enerjiye dönüşümü sürecini etkilemsi
-
Yaşlanma, yavaş metabolizma ve kas ağırlığının azalması
-
Hamilelik , süreçte alınana kiloların verılememesi
-
Çeşitli sağlık sorunları mesela;
-
Polikistik over sendromu( yumurtalıklarda oluşan iyi huylu kistler, kadın üreme hormonlarının dengesizliğine neden olan bir durum
-
Prader-will sendromu (aşırı açlık durumu)
-
Kuşing sendromu(aşırı miktarda kortizol- stres hormonu- hormonunun bulunmasından kaynaklanan bir durum)
-
Hipotiroidizm(triodin az çalışması)
-
Kireçlenme (aktif hareketi engelleyen ağrıların oluşması)
Obezite Belirtileri
Aşırı kilolu olmak obezitenin en açık belirtisidir.
Obezite, BMI’nin 30 veya daha fazla olması olarak tanımlanmaktadır. Vücut kitle indeksi, bir kişinin ağırlığının boylarına göre kabaca hesaplanmasıdır.Aynı zamanda obezite ve obeziteye bağlı sağlık sorunları için kan testinden de yararlanılabilir. Kan testinde kolesterol gulukoz seviyeleri karaciger fonksiyonları diyabet, tiroid sonuçlarına bakılır.
Obezite Tedavisi
Diyet
Tıbbi beslenme obezite tedavilerinde baş rol oynamaktadır. Bu beslenme yöntemiyle;
• Vücut ağırlığının boya göre olması gereken düzeye indirilmesi hedeflenmektedir. Tıbbi beslenme tedavileri bireye özgüdür.
• Tedavide uygulanacak olan zayıflama diyetleri yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri ile uyumlu olmalıdır.
• Tıbbı beslenmenin amacı kişiye doğru bir beslenme alışkanlığı kazandırarak bu alışkanlığını ömrü boyunca sürdürmesidir.
Egzersiz Tedavisi
Egzersiz tedavisindeki amaç, fiziksel aktiviteyle yağ dokusunu ve karın bölgesindeki yağlanmayı azaltmaktır. Egzersiz tedavisi tıbbi beslenme tedavisine destekleyici nitelikte bir tedavi yöntemidir. Egzersiz tedavisiyle obezite sorunu yaşayan hastaların ağırlık kazanımları engellenmekte ve zayıflamaları sağlanmaktadır.
Egzersiz tedavisinde yetişkin bireylerin her gün 30 ile 45 dakika arasında egzersiz yapmaları gerekmektedir. Orta tempoda düzenli yürüyüşler egzersiz tedavisinin en baş faktörüdür. Egzersiz tedavisi ile obezite sorunu yaşayan bireyin fiziksel olarak her gün hareketli kalması amaçlanmaktadır.
Obez bireye önerilen egzersiz programı kişiye özgü olmalıdır. Aynı zamanda programın kişiyi sıkmaması ve bireyin günlük yaşam alışkanlıkları ile uyumlu yapılması gerekmektedir.
İlaç Tedavisi
Obez kişilere uygulanacak olan farmakolojik tedavideki ilaçların ancak doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Kişinin bilinçsizce alacağı ilaçlar birçok yan etkiye sebebiyet verebilir. Kullanılan ilaçların sağlık yönünden güvenirliliğinin saptanmış olması, obeziteye sebep olan nedene ugun olmalı ve bağımlılık yapmaması gerekmektedir. İlaç tedavisinin başarılı olması için hastanın tıbbi beslenme alışkanlıklarını ve egzersiz tedavisini de sürdürmesi gerekmektedir. Aynı şekilde düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmesi de çok önemlidir.
Cerrahi Müdahale
Obezitede uygulanan cerrahi tedavi ikiye ayrılmaktadır:
Bariyatrik Cerrahi Uygulaması
Cerrahi tedavide temel amaç besinlerle alınan gıda miktarını azaltmak , hastanın iştahını baskılamak ve yenilen gıdaların bir miktarının emilimini bozmaktır. Tüm bu işlemlerde temel amaç kişinin daha az besinle daha kolay doymasını sağlamaktır günlük enerji girişimi kısıtlanacağından bu sayede kişi yağ depolarından yakmaya başlar dolayısıylada kilo kaybeder.
Obezite cerrahisinde başarısının %95 lerde olmasının ve bilinen kilo verme yöntemleri içinde en başarılı tedavi olmasının nedeni süreci bireyin kişisel tercihlerinden çok mide hacmi ve yapılan cerrahi operasyonun yönetmesidir yani klasik tedavilerde motivasyon bozulduğunda kişi istediğini yer ve mide hacmi yemeğe müsaittir. Ancak cerrahi operasyon sonrası kişi hem çok az bir porsiyonla çabuk doyacak hemde açlık hissetmeyecektir. bu nedenle obezite cerrahisi en başarılı ve sağlıklı kilo verdirme yöntemidir.
Rekonstrüktif Cerrahi Uygulaması
Rekonstrüktif tedavinin amacı vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelmiş yağ dokularının lokal olarak uzaklaştırılmasıdır. Rekonstrüktif tedavisi estetik ağırlıklıdır. Bu tedavi ile hastanın sadece belirli vücud lokalizasyonundaki fazla yağlarların azaltılması amaçlanır yoksa genel anlamda bir kilo verdirme yöntemi değildir.