Yüksek Tansiyon
Tansiyon Nedir?
Tansiyon, kan akışının damarlara yaptığı baskıdır. Her kalp atışında, damarlara kan pompalanır. Tansiyonun en yüksek olduğu an, kalbin atıp damarlara kan pompaladığı andır. Buna büyük tansiyon denir. Tansiyonun en düşük olduğu an ise kalbin pompalama yaptıktan sonraki dinlenme anıdır. Buna küçük tansiyon denir. Tansiyon, bu iki değeri ölçerek değerlendirilir. Örneğin tansiyonunuz 120/80 olarak ölçüldüğünde, büyük tansiyon 120, küçük tansiyon 80 olarak değerlendirilir.
Düşük Tansiyon
Tansiyon ölçümü 90/60 yani büyük tansiyon 90, küçük tansiyon 60 limitinden küçük çıkarsa, düşük tansiyon durumu söz konusudur. Bazı kişiler her daim düşük tansiyona sahiptir ve herhangi bir belirtisi yoktur. Bu düşüklük, bu kişiler için normaldir. Bazen de belirli bir duruma bağlı olarak tansiyon düşer. Örneğin bazı ilaçların kullanımı veya bazı hastalıklar. Tansiyonun düştüğü, aniden ayağa kalkıldığında baş dönmesi, göz kararması gibi belirtilerle anlaşılabilir. Düşük tansiyon eğer sürekli baş dönmesine ve bayılmaya sebep oluyorsa üzerinde durulmalıdır.
Yüksek Tansiyon (Hiper Tansiyon)
Yüksek Tansiyon Nasıl Teşhis Edilir?
Yüksek tansiyonun genellikle bir belirtisi yoktur. Anlamanın tek yolu düzenli olarak doktorunuzda kontrol ettirmektir. Doktorunuz tansiyon aletiyle ölçüm yapar ve eğer ölçümde büyük tansiyon 140 üzeri, küçük tansiyon 90 üzeri çıkarsa yüksek tansiyon teşhisi koyar. 180/120 üzerinde ölçülen tansiyonlar büyük risk teşkil eder ve acilen müdahale gerektirir.
Yüksek tansiyon, birincil ve ikincil olarak ikiye ayrılır. Birincil yüksek tansiyon en çok görülen türüdür. Bu tip yüksek tansiyonu olan kişilerde yaş ilerledikçe tansiyon yüksekliği artar. İkincil yüksek tansiyona ise genellikle başka bir hastalığı tedavi etmek için kullanılan ilaçlar sebep olur ve ilaç tedavisi kesildiğinde tansiyon normale döner.
Yüksek tansiyon nelere sebep olur?
Eğer tansiyonunuz uzun süre yüksek seyrederse, kalp kan pompalamakta zorlanır ve fazla çalışmış olur. Bu da kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği gibi ciddi problemlere yol açabilir.
Yüksek Tansiyon Tedavisi
Yüksek tansiyonun tedavisi, kalp dostu yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç kullanımı içerir. Doktorunuz sizin için uygun tedavi şeklini belirler. Bu tedavi sadece yaşam tarzı değişiklikleri de içerebilir. Örneğin diyetinizdeki değişiklikler ve spor yapmak olumlu yönde etkilidir. Ancak bazen bu değişiklikler yüksek tansiyonu tedavi etmeye yetmeyebilir. O zaman da tansiyon ilacı kullanmak gerekir. Doktorunuz, sizin için uygun olan ilaç tedavisine karar verir ve ilaçlarınızı reçete eder.
Eğer yüksek tansiyon problemi, başka bir tedavide kullanılan ilaçlardan kaynaklanıyorsa veya gebelikte meydana geldiyse, ilaçlar kesildiğinde veya gebelik sona erdiğinde geçecektir.