top of page

İnsülin Direnci

insulin.jpg

İnsülin Direnci Nedir?

 

İnsülin pankreas tarafından salgılanan bir hormondur. Bu hormonun başlıca görevi kan dolaşımındaki besin miktarını dengelemektir. Bunun yanında yağ ve protein metabolizmasını da etkiler. Karbonhidrat içeren bir yemek yediğimizde, kan dolaşımındaki kan şekeri miktarı artar. Bu durum pankreastaki hücreler tarafından algılanır ve insülin salgılanmaya başlanır. Sonra insülin kanda dolaşmaya başlar ve vücut hücrelerine kandan seker toplamalarını söyler. Bu şekilde kandaki seker miktarı azalır ve nereye depolanması gerekiyorsa oraya yönlenir. Bu durum çok önemlidir çünkü kandaki yüksek miktarlı şekerin zehirleyici bir etkisi vardır ve tedavi edilmez ise ölümle bile sonuçlanabilir.

 

Bununla birlikte bazen hücreler insüline olması gerektiği gibi tepki vermemeye başlarlar. Başka bir deyişle insüline dirençli olurlar. Bu durum olduğunda pankreas kan şekerini düşürmek için daha da fazla insülin üretmeye başlar. Bu, kanda hiperinsülinemi olarak adlandırılan yüksek insülin seviyelerine yol açar. Zaman geçtikçe hücreler insüline daha dirençli hale gelirler ve insülin ve kan şekeri değerleri yukarda kalır. Pankreas bu duruma daha fazla dayanamayabilir ve zarar görür. Sonunda insülin üretimi azalır ve kan şekeri seviyesi çok yükselir.

 

Direnç ve Hassasiyet:

İnsülin direnci ve insülin hassasiyeti madalyonun iki yüzüdür. Eğer insülin direnciniz varsa insülin hassaslığınız düşüktür. Ya da insülin hassaslığınız varsa insülin direnciniz düşüktür. İnsülin direnci eğer insülin hassaslığınız iyi ise tehlikeli bir durumdur.

 

İnsülin Direnci Sebepleri:

  • Kandaki yağ oranının yüksek olmasıdır.

  • Yüksek miktarda früktoz alımı

  • Vücutta artan oksidatif stres ve iltihap

  • Fiziksel hareket insülin hassaslığını arttırır ve hareketsizlik insülin direncine sebep olur.

  • Bağırsak mikrobiyotresi

 

İnsülin direncinin ana nedenleri, özellikle göbek bölgesinde aşırı yağlanma ve vücut yağının artması olabilir. Diğer faktörler arasında yüksek şeker alımı, iltihaplanma, hareketsizlik ve genetik bulunur.

 

Nasıl Engellenebilir?

 

Sigarayı bırakmak, seker alımını azaltmak, sağlıklı beslenmek, omega-3 almak, uyku düzeni oluşturmak, stresi azaltmak, kan bağışlamak daha sağlıklı yaşamayı sağlayabilir.

 

İnsülin Direnci Belirtileri 

 

  • Kontrolsüz kilo artışı

  • Kilo vermede zorluk

  • Sık tatlı yeme isteği

  • Yemek sonrası sık acıkma

  • Yorgunluk hissi

  • Bel çevresinin giderek genişlemesi

  • ‘Akantozis Nigrikans’ denilen özellikle koltuk altı, kasık, boyun bölgelerinde esmerleşme

  • Karaciğerde yağlanma

  • Kadınlarda adet düzensizlikleri.

 

İnsülin Direnci Tedavisi

 

İnsülin direnci tedavisinde önemli olan seçilen ilacın dozunun kişiye uygun şekilde ayarlanabilmesidir. Bu da ancak laboratuvar testleri ile mümkündür. Ancak kişi tedavi sürecinde insülin direnci kırılmaya başladığında daha az acıktığını, daha az tatlı ve karbonhidrat ihtiyacı olduğunu, kilo kaybının olduğunu, enerjisinin arttığını fark eder. İnsülin direncini doğal yollardan kıran tedavi eden en basit şey düzenli spor yapmaktır. Çünkü spor, insülin duyarlılığını artırarak insülin direncinin kırılmasına neden olur. Haftada en az 3 saat yapılan düzenli egzersiz insülin direncinin kırılmasını sağlayabilir. Ancak insülin direnci çok yüksek olan kişilerde ilaç tedavisi desteği gerekli olabilir. İlaç tedavisinde yapılan testlere, yaş, vücut kitle indeksi, var olan diğer hastalıklar, kullanılan ilaçlara göre hekim karar verir, rastgele alınan ilaçlar bazen istenmeyen kötü sonuçlara neden olabilir. Ortopedik problemler ve kardiyak hastalıklar gibi kişinin spor yapmasına engel olan sağlık sorunları varsa diyet ve ilaç tedavisi bu kişiler için daha önemli hale gelir. Ancak yine de uygun kişilerde, bazı özel komplekslerde uygulanabilen cihaz desteği ile pasif egzersiz programları uygulanabilir.

HASTALIKLAR
bottom of page