top of page
  • ergunkocer

YANLIŞ BESLENME ve DİYETİN ZARARLARI

DİYETİN ZARARLARI

Günümüzde modern yaşamın zorladığı az hareket ve yakabileceğinden fazla gıda tüketme alışkanlığı sonucu fiziksel görünümünü koruyabilmek için diyet yapma zorunluluğu hissedenler hızla zayıflamanın kestirme yolu olarak vücudun hayati işlevlerini yerine getirmek ve yağda eriyen A,D, E ve K

vitaminlerinin emilimi için bir miktar yağa ihtiyacı olmasına rağmen, yağı diyetlerinden tamamen çıkarma eğilimindedirler.

Vitamin eksikliğinin göze çarpan ilk etkileri

Vücudun pek çok diyet uygulayıcısının terk etme eğiliminde oldukları kırmızı et ve süt ürünlerinin yüksek oranda içerdikleri kalsiyum, protein ve demire ihtiyacı olduğu gibi kabuklu gıdalar ve sıvı yağlar gibi gıdalarda bulunan E vitaminine de ihtiyacı vardır. Vücut besinlerden yeterli miktarlarda alamadığı zaman eksiklik belirtileri ilk önce saç, cilt ve tırnaklarda görülmeye başlar, çünkü vücut öncelikli olarak hayati organları korur ve besler - kaynaklarını saçınızdan çok böbrekleriniz için koruyacaktır. Sonuç olarak, saç mat, ince ve kuru bir hal alabilir ve saç kırılması veya tüm saçların kaybı gibi durumlarla karşı karşıya kalmanız mümkündür.

Vejeteryenler dikkat

Eğer et veya süt ürünlerinden vazgeçecek veya felsefi nedenle ile her ikisinden de vazgeçecek olursanız, hayati önemi olan yağ asitlerini sağlayabilmek için büyük miktarlarda işlenmemiş tahıllar ve taneli bitkiler gibi keten tohumu, hodan, siyah frenk üzümü veya deli maydanozla yağ almanız gerekir.

Ağır diyet ve sporun zararları

Kadınların yapmış olduğu aşırı spor ve ağır diyetlerin birçok olumsuz yönlerinin bulunduğu belirtilmiştir. Kadınların uyguladıkları ağır diyet ve spor programlarının kısırlığa yol açabileceği belirtildi. Kadınların son yıllarda uyguladıkları ağır diyet ve sporla bünyelerindeki yağ oranını tükenmeye yakın hale getirdikleri aslında hormon metabolizmasının en önemli merkezlerinden olan yağdokunun oluşan aksamaların sonucu hamile kalmakta zorlandıkları görülmekte,sonuçta kısırlığın gelecek yıllarda 2 katına çıkacağı tahmin edilmektedir.

Diyetin Anne Sütüne Etkileri Genellikle ilk aylarda bazı anneler’sütüm artsın’ düşüncesi ile fazla yemek yerler. Bu da annenin fazla kilo almasına sebep olur. Diğer taraftan anne doğumdan sonra hızlı bir şekilde kilo vermeisteğine girerse, süt salgısını da azaltmış olacaktır. Anne eğer hızlı kilo verme sürecine girerse; vücutta vitamin ve mineral eksikliklerine neden olur. Bu sebeple metabolizma hızı yavaşlar, dolayısıyla kilo vermesi zorlaşır. Annenin regli olup olmamasının, süt salgısı ve kilo verimi üzerine direkt etkisi vardır. Anne regli olmuşsa süt salgısı azalır. Kilo verimi hızlanır. Anne regli olmamışsa süt verme süreci uzar, kilo verimi de yavaş olur.

Bebek emziren anneler; bol su ve komposto içmeli, gün aşırı sütlü tatlı, bol meyve ve bol soğanlı sebzeler yemelidir. Bu süreçte sıvı gıdaların artırılması da şarttır. Komposto ile havuç, mandalina ve portakaldan oluşan taze sıkılmış karışık meyve suyu içilmelidir.

bottom of page