top of page
  • ergunkocer

GEBELİK ve YÜKSEKTANSİYON

(GESTASYONEL HİPERTANSİYON)

Soru 1: Gebelikte Kan Basıncı yükselir mi? Önemli midir?

Evet Hanımların Gebelik esnasında kan basınçları yükselebilir. Bir kısmında da gebelik öncesinde de Kan basıncı yüksek olup, hamile kalan hanımlarda vardır. Bu tüm gebeler içinde Hipertansiyon yani Kan basıncının (140/90 mm Hg dan) yüksek olması her 100 gebeden 1-5 kadarında ortaya çıkar. Bu anne ve bebek sağlığını tehdit eden hatta normal doğumu tehdit eden bir durumdur. Fakat modern tıbbın bize sunduğu imkanlar sayesinde çözümsüz bir sorun değildir.

Soru 2: Öncesinde veya sonrasında olması fark eder mi?

Evet Farklı tedavi uygulamak açısından önemlidir. Gebelikte hipertansiyonu takip ve tedavi ederken kullanmak zorunda olduğumuz ilaçlar bebeği etkilememesi açısında sınırlıdır .Bu nedenle hamile kalmadan önce kullanılan ilaçları gebelik planlandığında ilaçlar uygun olanlarla değiştirilmelidir. Bu mutlaka hekim tavsiyesi ile olmalıdır. Daha önce bu sorunla karşılaşmış ve hekiminin tavsiyesi ile kullandığı ilaçlarla bu sorunu aşmış bir kişinin tavsiyesi ile ilaç kullanmayı tavsiye etmiyoruz. Her anne adayının metabolizması sağlıkla ilgili şartları diğerinden farklıdır. Aslında aynı gebenin iki ayrı çocuğuna hamileyken yaşadığı sorunlar bir birinle tam olarak örtüşmez. Genel tavsiye eş dost tavsiyesi veya Eczaneden ilaç alıp kullanmanın sakıncalı olduğudur. Fakat gebelerde bu anne adayı bebek ve hatta sonuçları itibariyle babada dahil üç kişinin gelecek hayatını tehdit eden önemli yanlıştır. Hekim tavsiyesi olmayan hiçbir ilaç, vitamin veya bitkisel hayvansal sentetik organik destek ürünü kullanılmamalıdır.

Soru3: Hamilelikte Yüksek Tansiyon sorunu yaşayanlara tavsiyeniz nelerdir?

Bu önerilerimizi öncesi ve sonrası olarak ayırmalıyız. Öncesinde gebelik planlanmadan hekim değerlendirmesinden geçmek var olan sağlık sorunlarını saptamak ve önlemini almak sağlıklı bir doğum ile sağlıklı bir bebeğe sahip olabilmek açısından gereklidir. Gebe kalındığı anda anne adayının hatta baba adayının tam anlamıyla sağlıklı veya sağlıkla ilgili sorunlarının tam kontrol altına alınmış olması gebeliğin kaderini etkileyen en önemli faktördür. Obezite hiperlipidemi hipo veya hipertiroidi kanama pıhtılaşma hastalıkları hormonal romatizmal hastalıklar ve bunlarla ilgili kullanılan ilaçlar önceden nasıl saptanıp hekim tarafından yeniden düzenleme gerektirirse kan basıncı kontrolü de böyle sıkı takip ve kontrole muhtaçtır.

Gebelik esnasında ortaya çıkan 20. haftada belirginleşen doğuma sonrasında en fazla 42 gün sonra ortadan kaybolan hipertansiyona Gestasyonel hipertansiyon diyoruz. Müdahale edilmezse preeklampsi dediğimiz baş ağrısı görme bulanıklğı bulantı kusma ile seyreden hafif veya konvülsyon nöbetlerinin eklenmesi ile eklampsi dediğimiz ağır tabloya dönüşebilir. Bu durum hekim kontrolünde beslenme ile ilgili düzenlemeler ve kilo kontrolü, egzersiz planlanması, kullanılacak ilaçların seçimi, Kadın doğum uzmanı, Diyetisyen, İç Hastalıkları Uzmanı iş birliği ile risk yönetiminin paylaşılacağı, Uygun takip ve tedavi yaklaşımları ile üstesinden gelinecek bir sorundur.

bottom of page