top of page
  • ergunkocer

D vitaminim düşükmüş ne yapmalıyım.

Güneş ışınlarının Dünyamız üzerinde etkilerinin ve insanlığın beslenme alışkanlıklarının değişmesi modern hayatın kapalı mekanlarda daha uzun süre geçirmemize neden olması bizleri D vitamini gibi bir önemli kaynaktan eksik faydalanma ile karşı karşıya bırakmaktadır.

Kemik gelişimi ,kemik dokusunun sağlamlığını koruması çocukluk çağında kemik boyu uzaması erişkinlerde kemik yapının eğrilme çökme gibi sonuçlara muhatap olmaması kemik metabolizmasının doğru çalışıyor olmasına bağlıdır.

Kemik yapımız zannedildiği gibi sabit Kalsiyum sütunu değildir.Sürekli yapılıp yıkılan esnek ve içerisinde onu sürekli yenileyen kemik hücrelerinden oluşur.Yassı kemiklerimiz aynı zamanda kan elemanlarının üretildiği kemik iliğinin de bulunduğu yapılardır.

D vitamini Tiroid Bezinin her iki kanat kısmının arkasında saklı 4 adet Paratiroid bezleri tarafından salgılanan Parathormon ile uyumlu olarak bağırsaklardan kalsiyum emilimi ve kemik yapımı görevinde yer alır.

Cildimiz güneş ışığı ile birlikte D vitamini sentezine ilk basamağı üzerine almışken karaciğer ve böbreklerimiz diğer basamakları üstlenir.Özellikle deniz ürünlerinden gıda kaynaklı D vitamini almamız mümkündür.

Eksikliği günlük hayatımızda bir çok değişikliğe sebep olur. Yaygın kas ağrıları ,depresif duygulanım bozuklukları,uyku düzensizlikleri ve buna bağlı kronik yorgunluk gibi yakınmaların sebebi D vitamini eksikliği olabilir.

Günümüzde ölçümü kolay olan D vitaminin olması istenen sağlıklı düzeyi 50-80 ng/mL olup .Eksikliğinde günümüzde kolayca kullanılabilen balık yağı veya zeytin yağında damla yada sprey formunda preparatları hekim tavsiyesi ve takibinde kullanılması ile tamamlanması önerilir.


bottom of page